Damon brackets: de Rolls Royce onder de beugels

Vaste beugel

De vaste beugel (sommigen noemen dit een slotjesbeugel of blokjesbeugel) zit, zoals de term al doet vermoeden, vastgeplakt op de tanden. Deze beugel is dus niet even uit te doen, en die kan daarom ook niet vergeten worden te dragen zoals bij een uitneembare beugel wel kan. De vaste beugel bestaat uit twee componenten: kleine metalen of keramische (“witte”) brackets die op de tanden worden geplakt, en een draad die door die brackets loopt. De brackets houden de tand vast, de draad dwingt de tand die aan de bracket zit zachtjes naar een andere plek.

Er zijn heel veel verschillende soorten brackets, die allemaal weer andere eigenschappen, (on)handigheidjes, prijskaartjes of ontwikkelingen hebben. In onze praktijk werken we met het Damon systeem, echt de Rolls Royce onder de brackets. De innovatieve mogelijkheden en kwaliteit van deze brackets zijn zo groot ten opzichte van andere “slotjes” dat we zeer bewust hebben gekozen voor kwaliteit en de nieuwste technieken; wij vinden dat onze patiënten geen genoegen hoeven te nemen met mindere kwaliteit. Wij bieden alleen aan waar we zelf achter kunnen staan: als wij iets zelf niet zouden accepteren dan adviseren we dat onze patiënten ook niet. Eerlijk is eerlijk.

Voor de patiënt is het gebruiksgemak te merken doordat deze brackets glad en compact van vorm zijn, waardoor ze makkelijker schoon te houden zijn met poetsen omdat er minder randjes zijn waar plaque achter kan blijven zitten; daardoor is het risico op ontkalkingen en gaatjes kleiner. Ook blijft de lip niet zo snel achter deze blokjes haken, waardoor ze minder hinderlijk zijn tijdens praten. Deze brackets zijn misschien iets duurder in aanschaf, maar het comfort is groter, de tanden hebben meer kans ongeschonden uit de beugelperiode te komen en de behandeling kan door dit type bracket wat sneller verlopen, waardoor men per saldo hetzelfde of soms zelfs vaak wat voordeliger uit is. Dat is ook niet onbelangrijk qua verzekeringsbudget.

De brackets zijn in twee kleuren verkrijgbaar: metalen brackets (zilverkleurig) en keramische brackets (wit). Deze verschillen wel in prijs; witte brackets zijn nou eenmaal altijd iets duurder dan metalen brackets doordat het proces om ze te maken kostbaarder is en er minder grote aantallen van gemaakt worden. De keramische brackets van Damon verkleuren beslist niet; dat geldt overigens niet voor ieder ander merk witte brackets, waar toch vaak waarschuwingen voor bepaalde voedingsmiddelen (zoals bijv. tomatensaus en kerrie) bij worden afgegeven. Ook hierin gaan we voor kwaliteit en gemak, en hoeven onze patiënten niet op te passen voor (zowel kunstmatige als natuurlijke) kleurstoffen in voeding.

Een aantal voordelen van de Damon brackets zijn op deze pagina op een rijtje gezet.